Budapesti Gépészeti Szakképzési Központ Szily Kálmán Technikum és Kollégium

Rólunk

A mi történetünk itt csupán 75 éve kezdődött.

Történetünk

Az épület már elöttünk is létezett : az 1897-es építése óta laktanya, hadirokkant szanatórium és tisztiiskola is volt benne (részletek). Érdekessége, hogy az 1936-os olimpiára itt készült fel a magyar kardvívó csapat. Iskolánkat (így a kollégiumot is) a II. világháború után, 1947-ben ennek a helyen alapították. Akkor a cél az volt, hogy a háborúban árván maradt fiatalokanak szállást és egyben szakmát is adjanak. Ez volt a híres Timót utcai Tanoncváros, melyet maga Rákosi Mátyás alapított (így késöbb Rákosi Mátyás Tanoncváros lett) és még Tildy Zoltán, akkori köztársasági elnök is fontosnak látta felkeresni. Az azóta eltelt 75 évben sokezer diák lakott nálunk diákévei alatt és a kezdetekhez képest egyre több „nemtimótos” diák választja ideiglenes otthonául a „szily koleszt”.
Az épületet többször is felújították, legutóbb 2019-ben.

Jelen

A kollégiumunk a IX. kerületben, a Timót utca 3 szám alatt található. Jelenleg 160 fő befogadására alkalmas koedukált intézmény vagyunk.

Legyél képben

Hírek / Gyakran Ismételt Kérdések

Ebben a szekcióban megtalálod az aktuális és az általános kérdéseidre a válaszokat, melyet teljes terjedelmében a képre kattintva érhetsz el. A zöld címsorra kattintva az adott kategória összes hírét elolvashatod!

Hogyan kell felvételizni a kollégiumba?

A kollégiumi jelentkezéshez az alábbi elektronikus űrlapot kérjük kitölteni. Kérjük fokozottan ügyelj az adataid pontos feltüntetésére és figyelj arra is, hogy az űrlap több oldalas! FONTOS: Amennyiben a felvételi regisztráció …